Περιοδοντική Υγεία

Περιοδοντική Υγεία

Η περιοδοντική υγεία αναφέρεται στην υγεία του περιοδόντιου, τους εξειδικευμένους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Περιλαμβάνει τα ούλα, τους συνδετικούς ιστούς και το φατνιακό οστό. Σύμφωνα με τη Νέα Ταξινόμηση EFP/AAP, η περιοδοντική υγεία ορίζεται ως η απουσία ασθένειας (φλεγμονή), όπως αξιολογείται κλινικά και λαμβάνει υπόψη τη φυσική ανοσοαπόκριση που περιλαμβάνει επίπεδα βιολογικών και φλεγμονωδών δεικτών συμβατών με μια ισορροπημένη κατάσταση (ομοιόσταση).

  • Αιτίες & Συμπτώματα

    Η νέα ταξινόμηση EFP/AAP αναγνωρίζει δύο ευρείες κατηγορίες ασθενειών των ούλων: ουλίτιδα που δεν προκαλείται από το βιοφίλμ της οδοντικής πλάκας και ουλίτιδα που προκαλείται από την οδοντική πλάκα. Η ουλίτιδα που δεν προκαλείται από το βιοφίλμ της οδοντικής πλάκας περιλαμβάνει μια ποικιλία καταστάσεων που δεν προκαλούνται από την πλάκα και συνήθως δεν υποχωρούν μετά την αφαίρεση της. Τέτοιες βλάβες μπορεί να είναι εκδηλώσεις συστηματικής πάθησης ή να εντοπίζονται στη στοματική κοιλότητα. Η ουλίτιδα που προκαλείται από οδοντική πλάκα έχει μια ποικιλία κλινικών σημείων και συμπτωμάτων, υποχωρεί πλήρως μέσω του επαρκούς ελέγχου της πλάκας και τόσο οι τοπικοί παράγοντες προδιάθεσης όσο και οι συστηματικοί τροποποιητικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την έκτασή της, τη σοβαρότητα και την εξέλιξή της.

    Εάν η ουλίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία και συνδυάζεται με άλλους παράγοντες (γενετικούς, περιβαλλοντικούς, τοπικούς), η φλεγμονή που προκαλείται από τα βακτήρια θα εξελιχθεί προς την περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα χαρακτηρίζεται από μια καταστροφική, μη αναστρέψιμη διαδικασία που επηρεάζει όλα τα συστατικά του περιοδόντιου, δηλαδή το φατνιακό οστό, την οστεινη γύρω από το δόντι και τους περιοδοντικούς συνδέσμους.

    Πιστεύεται ότι περίπου οι μισοί ενήλικες άνω των τριάντα έχουν κάποιο βαθμό περιοδοντικής νόσου, αλλά ο πραγματικός επιπολασμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Τα ακόλουθα μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας των ούλων:

    • Κάπνισμα.
    • Γηρασμός.
    • Διαβήτης.
    • Στρες.
    • Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
    • Εγκυμοσύνη.
    • Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία.
    • Κληρονομικοί παράγοντες.

    Μάθετε περισσότερα για τη Νέα Ταξινόμηση Περιοδοντικών Νόσων EFP/AAP στη διεύθυνση: https://www.efp.org/publications-education/new-classification/

    Αιτίες & Συμπτώματα
  • Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών

    Οι περιοδοντικές παθήσεις έχουν τοπικές και γενικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Πολλά από τα τοπικά συμπτώματα όπως αιμορραγία, κακοσμία, υποχώρηση των ούλων, κινητικότητα δοντιών, πόνος και τελικά απώλεια δοντιών, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών και να προκαλέσουν δυσφορία και άγχος.

    Η αιμορραγία των ούλων είναι κοινή σε όλα τα στάδια και ο ασθενής είναι επίσης πιθανό να εμφανίσει πόνο και ευαισθησία λόγω φλεγμονής των ούλων. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την απόλαυση ορισμένων τροφίμων και να δυσχεράνει τη σωστή στοματική υγιεινή.

    Καθώς η περιοδοντική νόσος εξελίσσεται, τα ούλα υποχωρούν και αφήνουν εκτεθειμένη την οδοντίνη στη ρίζα. Ως αποτέλεσμα, η οδοντινική υπερευαισθησία και η τερηδόνα της ρίζας μπορεί επίσης να εμφανιστούν παράλληλα με την περιοδοντίτιδα, επηρεάζοντας περαιτέρω την ποιότητα ζωής και οδηγώντας σε πιο δυνητικά επεμβατική θεραπεία.

    Η περιοδοντίτιδα δημιουργεί θύλακες μεταξύ των δοντιών και των ούλων που μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Τα τρόφιμα και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να παγιδευτούν, οδηγώντας σε περαιτέρω συσσώρευση πλάκας και δυσοσμία του στόματος ή κακή αναπνοή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική αμηχανία και άγχος στον ασθενή.

    Η προχωρημένη περιοδοντική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, κάτι που μπορεί να είναι συγκλονιστικό και ενοχλητικό για τους ασθενείς. Εάν το δόντι είναι ορατό, η απουσία του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ασθενούς.

    Από την άποψη της συστημικής υγείας, η επίμονη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, χρόνιας νεφρικής νόσου και ρευματοειδούς αρθρίτιδας και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον έλεγχο του διαβήτη και τα αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.

    Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών
  • Πρόληψη, Διαχείριση & Θεραπεία

    Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των περιοδοντικών παθήσεων είναι η διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής προκειμένου να ελέγχεται αποτελεσματικά το στοματικό βιοφίλμ. Ωστόσο, σε πολύ ευαίσθητους ασθενείς, οι περιοδοντικές παθήσεις μπορεί να εξακολουθούν να εξελίσσονται παρά τις προσπάθειες για σωστή στοματική υγιεινή. Μια σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής που εκτελείται καθημερινά θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και την επαρκή παρακολούθηση σε περίπτωση εμφάνισης ασθένειας.

    Η θεραπεία της ουλίτιδας απαιτεί την αφαίρεση της συσσωρευμένης οδοντικής πλάκας και πέτρας, ανά περίπτωση. Αυτή είναι γνωστή ως επαγγελματική οδοντιατρική πράξη πρόληψης (υπερουλική απόξεση ή καθαρισμός δοντιών) και πραγματοποιείται από επαγγελματίες οδοντιάτρους. Επιπλέον, οι ασθενείς πρέπει να βελτιώσουν την καθημερινή στοματική υγιεινή και να λάβουν υποστήριξη για τη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μη συνταγογραφούμενες αντιβακτηριακές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν διάφορες δραστικές ουσίες όπως ιόντα κασσιτέρου, ιόντα ψευδαργύρου ή χλωρεξιδίνη για να συμπληρώσουν την αποτελεσματικότητα της μηχανικής αφαίρεσης της πλάκας μέσω του καθημερινού βουρτσίσματος.

    Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Στην αρχική θεραπεία, τα βακτήρια αφαιρούνται από τους περιοδοντικούς θύλακες χρησιμοποιώντας απόξεση και καθαρισμό της επιφάνειας της ρίζας (γνωστή ως συμβατική περιοδοντική θεραπεία ή μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία, βαθύς καθαρισμός). Αυτή η φάση στοχεύει στην αφαίρεση πλάκας, πέτρας και κατεστραμμένου ιστού μέσα στους περιοδοντικούς θύλακες και τις επιφάνειες της ρίζας. Σε πιο προχωρημένα στάδια της περιοδοντικής νόσου, μπορεί να απαιτείται χειρουργική πρόσβαση στους εν τω βάθει περιοδοντικούς θυλάκους, μέσω περιοδοντικής χειρουργικής (γνωστής ως χειρουργική περιοδοντική θεραπεία). Περιστασιακά, η περιοδοντική χειρουργική μπορεί επίσης να συνεπάγεται τοπική εφαρμογή διαδικασιών περιοδοντικής αναγέννησης.

    Με αυτές τις θεραπείες, η περιοδοντική νόσος θα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και οι ασθενείς να εισέρχονται σε φάση συντήρησης (ή υποστηρικτικής). Αυτή η φάση είναι κρίσιμη για την επίτευξη μακροχρόνιου ελέγχου της περιοδοντίτιδας και περιλαμβάνει επαρκή καθημερινή ατομική στοματική υγιεινή με αντιμικροβιακά προϊόντα στοματικής υγιεινής, μαζί με τακτικές παρακολούθηση από επαγγελματίες οδοντιάτρους. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πιο πρόσφατες οδηγίες για την πρόληψη και τη θεραπεία των περιοδοντικών παθήσεων στον ιστότοπο της EFP (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Περιοδοντολογίας): https://www.efp.org/publications-education/

    Πρόληψη, Διαχείριση & Θεραπεία

Προϊόντα                            

Εκπαιδευτικές πηγές          

Επαγγελματική εκπαίδευση